Zilverbeek

      Geen reacties op Zilverbeek

De Zilverbeek is een beekje dat ten westen van Hooge Mierde met twee lopen ontspringt uit de voormalige Teulder- en Weldsche Heide. Het beekje stroomt vervolgens ten westen van Lage Mierde nabij Welleseind in de Reusel. De noordelijke tak wordt in de 19e eeuw ook wel met Aanrijt aangeduid.

Zilverbeek betreft een jonge naam (20e eeuw) en is genoemd naar het gelijknamige landgoed van Baron Imhoff.  Pierre van Beek schreef in 1970 voor het Nieuwsblad van het Zuiden; “Ten westen van het Varkensbruggetje, opgesloten tussen de Beekakkersweg en de Poppelsedijk, ligt het meest ongerepte stuk natuur dat wij in de Mierden konden ontdekken. Op een grote kei staat de naam Zilverbeek geschilderd. Daarmee wordt de naamloze “loop” dan toch nog enige eer bewezen”.

Auteur schreef in 2005 de toenmalige eigenaar Baron Imhoff in Wassenaar aan en kreeg van de familie het volgende antwoord; ‘mijn grootvader kocht in 1970 drie ha bos en wat krotten van de heer Kikkert. Het verhaal gaat dat hij -aan het beekje gezeten- het maanlicht zag schitteren in het water en het landgoed Zilverbeek noemde’. Geschiedenis wordt elke dag opnieuw gemaakt.

Zilverbeek (Tussen Groot Goor en Lage Mierde) op de Waterstaatskaart Breda-4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *