2 opmerkingen over “Reusel

 1. Marcel Brands

  Bron: G. van Berkel en K. Samplonius NUR626.
  Reusel is te duiden als ‘de ruisende beek’.
  Reusel komt van het Germaanse raus ‘riet’ en de betekenis ‘rietbeek’.

  Antwoord
 2. Hein Elemans Post auteur

  Dag Marcel
  Het hoofdstuk ‘Reusel’ is hier nog niet gepubliceerd. Ik ken de bron die je noemt maar die verklaring betreft in eerste instantie de plaatsnaam.
  Bekende waternamen zoals; Reusel, Vinkel, Hilver, Beerze en Zoer treffen we pas voor het eerst aan op 18e eeuwse kaarten. Het zijn relatief jonge namen die direkt zijn afgeleid van de plaatsnamen; Soerendonk, Middelbeers, Reusel en Hilvarenbeek zonder dat er historische vermeldingen over zijn. Het zijn dus verzonnen namen om kostbare commerciƫle atlassen uit de 18e eeuw te detailleren en onderscheiden. Het is wel mogelijk dat de plaatsnaam zelf is gefundeerd is op een oudere waternaam.
  Het is zeker mogelijk dat Reusel afkomstig is van ‘rietbeek’ maar het kan evengoed ‘rietmoeras’ of ‘rietbos’ betekenen. Die betekenissen liepen nog al eens door elkaar. Het zal ook een lokale naam geweest zijn, immers het is niet gebruikelijk dat kleine bovenloopjes, de Reusel (beek) was in Reusel (plaats) niet veel meer dan de bron van de beek die we nu Reusel noemen. Dat zijn vooral administratieve aanpassingen geweest. Later meer over Reusel.
  Bedank voor je reactie.

  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *