Galrijt

      Geen reacties op Galrijt

Galrijt (1808) is de historische vermelding van een bestaand waterloopje in Esbeek (Hilvarenbeek). De afwatering is via de Hoogeindschebeek en het  Spruitenstroompje naar de Reusel (stroomgebied van de Dommel).

Het beekje is vernoemd naar het gebied de Gallen (1531) later vermeld als de Gallen-moerputten (1794). Het is een voormalige heide op de grens van Hilvarenbeek en Mierde, ten zuiden van de Teulderhoeve en De Broekeling. Na ontvening werd deze rijt ontgonnen als weidegebied. Het is nu nog in agrarisch gebruik en onderdeel van Landgoed De Utrecht. In het gebied lagen natte laagtes zoals de Galrijt (ook als Witrijt) en de Duivelsrijt, waaruit later ter ontwatering van het broekveen waterloopjes werden gegraven. Zie voor de etymologie de artikelen over Gaal en Rijt.

Samengesteld uit bronnen van Jan van Helvoirt. Kaart BHIC.

Kaart van een hoeve met percelen land bij Tulder in de omgeving van Hilvarenbeek (1865). Er is van deze kaart een oudere versie uit het kaartboek van Averbode (1650). Rechtsonder de Groote Breukel, de als weidegrond ontgonnen Galrijt. De Galrijt stroomt op de rechteroever in de Biesrijt. Bron: BHIC

Geraadpleegde bronnen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *