Spring

      Geen reacties op Spring

Spring (in de betekenis van bron) is als waternaam zeldzaam. Springelbeek (bij Oploo) is de enige historisch waarneming in Noord-Brabant. In Noord-Limburg bevindt zich nabij Blerick nog een Springbeek op de rand van het Maasdal. Zie voor een meer uitgebreide etymologie bij het artikel over spreng.

In de Vlaamse Kempen (Arendonk) ‘Opte sprinkende Wampe’ (Cijnsboek Arendonk, 1368, in Van Gorp, 1936). Het werkwoord ‘wamen’ mogelijk in de zelfde betekenis als ‘ontspringen’, in de riviernaam Wamp in een combinatie van wam+epe). Zie ook Wambergse Beek.

Plaatsbeschrijvingen

(1) Springelbeek (Springelgraaf)

Springelbeek is een historische naam (1652) voor de bron van de huidige Oploosche Molenbeek. De afwatering op de Maas vond plaats via de Oeffeltse Raam bij Oeffelt (nu via de Lage Raam bij Grave). De Springelbeek is bekend van kaarten met daarop de limietscheidingen in de Peel, Pael op Springelbeeck, waaronder de figuratieve kaart van Venray (1652) van cartograaf Jacques Mulier. De Springelbeek stroomt vanuit de Vredepeel vanuit Limburg Brabant binnen. Volgens Koers (2008) was de de Springelbeek of Springelgraaf een gegraven beek met veel bochten om het veengebied te ontwateren voor boerenturfwinning. De beek voedt een onderslag watermolen in Oploo: d ’n Olliemeulen (1725).

link naar de grote kaart voor het Peelgebied (1664)


Figuratieve kaart van Venray uit 1652 van de cartograaf Jacques Mulier

Geraadpleegde bronnen

  • Koers, Het verloren land van Rooj (2008)
  • v.d. Brink, Samenwerkingsverband tot het herstel van oude grens palen, Historische Platvorm Venray (2016)
  • van Gorp: Riviernamen in de Kempen. Leuven (1936)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *