Verlaat

      Geen reacties op Verlaat

In Groningen en Friesland is een verlaat de algemene benaming voor een schutsluis in de binnenwateren. Verlaat (komt voor in de schrijfwijze; vallaat, verlaet, verlaeth, waterverlaet), elders ook als schut- en spuisluis naar groot buitenwater. In het binnenland als stuw en schutsluis bij watermolens.

Ontstaan uit Oudsaksisch farlātan in de betekenis ‘verlaten, loslaten’. Oudfries forlāt. Oudste attestatie in een plaatsnaam: Halfuorlet (1139) met  onbekende ligging, nabij Sint-Omaars in Frankrijk. Modern nog in de afgeleide betekenissen; overlaat en (onder)doorlaat.

In Noord-Brabant algemeen in het rivierengebied en de poldergebieden, zoals in de Verlaatse Sluis in Almkerk. Het woord verlaat kwam tot in de 17e eeuw ook regelmatig voor dieper in Noord-Brabant. Algemeen in de stad ‘s-Hertogenbosch; t steene verlaet achter het geertruide clooster (1686) en bij de watermolens langs de rivieren Aa en Dommel; reparatie aent verlaet ofte brugge tot Ricxtel (1653).

Plankaart ten behoeve van de afdamming van de Roosendaalsche Vliet ter hoogte van het Lindenbergse Veer en de aanleg van versterkingen en een houten verlaat op die plaats Datering: 1790-1799. Originele scan: Brabants Historisch Informatie Centrum.

Rivier De Alm in Almkerk met rechts de Almkade en op de achtergrond het huis op de Verlaatse Sluis. Links ziet u enkele huisjes op de Knolschans.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geraadpleegde bronnen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *