Prinsche Wetering

      Geen reacties op Prinsche Wetering

De Prinsche Wetering ook wel Prinsenwater of Luchensche Wetering genoemd, vormt de bovenloop van de huidige Hooidonksebeek. De naam is afkomstig van de Prinsenweijer, een voormalige karpervijver die aanvankelijk eigendom was van het augustijnenklooster Mariënhage in Eindhoven. Later behoorde het tot de goederen van de heer van Cranendonk. De weijer is genoemd naar de Prins van Oranje die heer van Cranendonk werd en daarmee eigenaar van de Prinsenweijer. Al in de eerste helft van de 18de eeuw was de weijer niet meer als zodanig in gebruik. In de 19de eeuw was het grotendeels heide en weiland. De naam wisselt van Prinsenweijer via Prinsenwater(wetering) tot Prinsenweide. Door de weijer stroomt nu de Hooidonksche Beek.

Er zijn in Noord-Brabant meer waterlopen genoemd naar hun ‘prinselijke historie’ Zie ook de artikelen over de Prinsenjagtloop (Acht), Prinsenloop (Achel) en Beek (Prinsenbeek).

Prinsche Wetering. Bron: Waterstaatskaart Eindhoven-4

Geraadpleegde bronnen

  1. J. Timmers: Weijers in Oostelijk-Brabant (2020) https://www.jantimmerscultuurhistorie.nl/water/weijers-in-oostelijk-brabant/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *